CÂND SUNT ACCEPTATE SFATURILE ȘI FACEREA DE BINE?
Mai deunăzi mi se plângea un amic. Se întreba de ce face doar bine și primește atâta rău?
E aceeași problemă ca atunci când dăm sfaturi unei persoane, însă, ceea ce-i spunem intră pe o ureche și iese pe cealaltă.
Poate că intenția persoanelor de a face bine sau de a da sfaturi este pozitivă și lăudabilă, însă, oamenii sunt disponibili a ne asculta și a accepta ceea ce li se oferă doar când au nevoie.
Ce se află în spatele unei faceri de bine sau în cel al acordării unui sfat?
-atunci când facem un bine, există două posibilități: procedăm așa din altruism (întrucât urmărim doar să ajutăm pe cineva) sau din egoism (în subconștientul nostru, noi dorim, de fapt, să fim lăudați, recompensați, ajutați într-un viitor apropiat etc.)
Regula din viață, referitoare la ajutarea omului de către om, nu mai ține cont de faptele pe care le-am făcut vreodată. Astăzi, a ajuta un om nu mai presupune, în mod obligatoriu, recunoștința și întoarcerea ajutorului acelui om. În zilele noastre, se întâmplă ca ajutorul să nu mai fie dat, în mod obligatoriu, de aceeași persoană pe care am ajutat-o noi, cândva. Și pentru ca persoana care a ajutat pe cineva să nu rămână dezamăgită de faptul că nu i se va întoarce serviciul tot de la persoana ajutată, bunul samaritean ar face bine să nu mai aibă vreo așteptare. Mai bine ar face bine în mod dezinteresat. Sau, ca să îi fie apreciat ajutorul, atunci să îl acorde doar atunci când omul are nevoie.
Să vedem acum ce se întâmplă atunci când dorim să dăm sfaturi cuiva. Cum să vede perspectiva din partea celui care dă sfaturi? Se crede mare și tare în rezolvarea problemei apărute și se bagă în seamă, crezând că este o persoană importantă și fără de care cel care primește sfatul nu poate reuși. Dacă cel care vrea să dea un sfat gândește în acest mod, s-ar putea să se înșele. Cel căruia i se dă sfatul nu va ține cont de el decât atunci când va avea nevoie stringentă. Și când va fi dispus să îl asculte? Când propria experiență de viață nu-l va putea ajuta sau când va putea trece peste propria mândrie. Căci cel care are nevoie de ajutor dacă va crede că lumea va râde de el dacă își va arăta neputința, atunci, va înghiți în sec și nu va accepta ajutorul.
Câteva concluzii se cer a fi extrase, privitor la sfaturi și faceri de bine:
-când se dă un sfat? Când este cerut. Ce înseamnă această procedură? Omul recunoaște autoritatea/ experiența de viață pe care o are cineva în comparație cu cea proprie. Acel om îi acordă încrederea cuvenită.
-când se face un bine? Când are nevoie persoana de ajutor. Ce înseamnă acest lucru? Că persoana are nevoie de ajutor și acceptă a fi ajutată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu