EFECTELE DIGITALIZĂRII (I)

 Omul a fost atras de efectele speciale din filmele SF și este încântat de câte se pot realiza cu ajutorul tehnologiei. Când vine, însă, timpul ca să fie el însuși actorul propriei vieți, cu ajutorul acestei tehnologii, omul se sperie și se retrage. Abia când se vede în fața faptului împlinit, omul conștientizează care pot fi urmările propriilor sale alegeri.

Exact cum sosirea lui Mesia a fost un moment de răscruce pentru umanitate (și în calendar), la fel și pandemia începută în 2020 va fi un punct de referință (și în calendar). De ce spun acest lucru? Chiar globaliștii o precizează: ei spun că viața, așa cum era înainte de pandemie, nu va mai fi la fel, după ce pandemia se va fi încheiat.

Vremurile pe care le trăim în prezent sunt pline de paradoxuri, ca efect al propagandei. Câteva exemple ar fi utile: pe plan lingvistic, înainte era ceva firesc să spui mamă și tată, iar în prezent trebuie să spui părinte 1 și părinte 2; în mijloacele de transport, adresarea către persoane nu se mai face cu apelativul ,,doamnă” sau ,,domnule”, întrucât se simt ofensate unele persoane. Ceea ce ni se părea ,,normal”, la vremea respectivă, nu mai este acceptat de mulți dintre oameni, în prezent. Că e bine, că nu-i bine, efectul de turmă este valabil  și azi. 

Acum câțiva ani buni, oamenii își dădeau cu mai multă ușurință din datele personale. La fel de adevărat era și faptul că existau și multe date false. Oamenii nu luau în serios deschiderea unor conturi de e-mail, spre exemplu. În prezent, un cont de e-mail poate fi la fel de important precum o adresă din cartea de identitate. La fel e valabil și cu telefonul. Acest instrument a devenit mai important decât cheia de la casă.

De când a apărut GDPR-ul, datele personale sunt ,,protejate” mai ceva ca informațiile de la serviciile secrete. Sub umbrela declarației de confidențialitate și a semnăturii, noiane de informații sunt colectate și utilizate nu de oamenii obișnuiți, ci de grupuri de interese cu bani sau cu inteligență, care au acces la ele sub o formă sau alta. 

În plus, cele mai relevante date despre fiecare persoană vor fi stocate pe suporturi de natură AI, sub forma unor ,,portofele electronice”, cu ajutorul cărora vor face tranzacții, vor putea cumpăra sau vinde. De frica celor din jur, oamenii își vor ceda drepturile și libertățile sub pretextul ,,binelui colectiv”. Este o iluzie, întrucât, chiar dacă se vor ascunde de vecini sau de alți străini, cineva tot le va colecta/ urmări/ controla mișcările. Vor scăpa de ochii curioșilor și vor da de balaur.



Comentarii

Postări populare